Vannscootere støyer mer enn tillatt
Vannscootere støyer mer enn tillatt
Oppdatert :24 aug 2017
vannsc5

Ved hopp og sprett hopper også støynivået i været. Med vanlige fritidsbåter er slik kjøring forholdsvis sjelden. Vi kjenner riktignok til en båtfører på Vannsjø som forsøkte å hoppe over en annen båt, men forsøket førte ikke frem.

NRK har sjekket støyen fra en vannscooter og sammenlignet med en vanlig båt med påhengsmotor. I teorien støyer de to like mye ved samme fart. Men i praksis kan de ikke sammenlignes helt. Regjeringen skrev selv dette i høringsbrevet til forskrift om vannscooterbruk i 2013:
«Støy fra vannscootere oppleves ofte annerledes og mer plagsomt enn støy fra småbåter, selv om de i utgangspunktet kan ha et støynivå som ikke er høyere enn tilsvarende fritidsbåter med samme motorstyrke. Dette skyldes først og fremst måten vannscootere kjøres på – i høy fart, med hurtig akselerasjon, krappe vendinger og hopp. Slik kjøring gir en inntrengende og sjenerende lyd fordi intensiteten i lyden varierer ofte.»
Og selv uten hopping manglet omtalen et soleklart faktum (som også burde være et journalistisk poeng?): Vannscooteren ble målt til 88-89 dB på toppfart mens maks tillatt lydutslipp er 75 db (eller 78 db for tomotors). Mao. en ulovlig og betydelig overskridelse på 10 - 14 dB. Dette tilsvarer samlet tillatt støy fra minst ti vannscootere. Kan hende er overskridelsen enda større avhengig av hvor langt fra måleren farkosten var.
I forhold til disse unevnte faktaene kommer derfor konklusjonen skjevt ut og bør beriktiges.

NRKs faktasjekk

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan