Støysvak biltrafikk: Store teoretiske muligheter
Støysvak biltrafikk: Store teoretiske muligheter
Oppdatert :06 juni 2016
leo-dekk

Dekkoperatøren Hans-Erik Hansson med sitt støysvake komposittdekk, i samtale med Støyforeningens generalsekretær Ulf Winther. Foto Pål Jensen.

Mesteparten av den hørbare støyen fra biltrafikk kommer fra dekkene, og dekkstøyen påvirkes både av bildekkene og veidekket. På SINTEF-seminaret i Forskningsparken 2. juni ble det presentert både bildekk og veidekker som kan gi langt mindre støy enn dagens. Et prosjekt med det velklingende navn PERSUADE har nedfunnet asfalten og utviklet et poroelastisk gummidekke (PERS = Poro-Elastic Road Surface) som sies å gi 7–12 dBA mindre støy enn vanlige veidekker, dvs. nesten samme virkning som en støyskjerm. For øvrig ble også mulighetene for multifunksjons-støyskjemer tatt opp. Et nyutviklet komposittdekk ble sagt å kunne redusere dekkstøyen med 10 dBA, dvs. fjerne 90 % av denne støyen.

Det er fortsatt noen problemer med disse produktene – dels praktiske, dels politiske, f.eks.:
Slitasje, særlig fra tungtrafikk og piggdekk, gjør at iallfall dagens utgaver av PERS nokså raskt mister mange av sine støydempende egenskaper.
De store bilprodusentene driver en intens lobbying mot støysvake bildekk fordi slike dekk ikke tåler de store hastighetene som fortsatt er tillatt på en del motorveier i Tyskland (selv om andre europeiske land har 140 km/t og lavere som høyeste fartsgrense).
Hvis biltrafikken ikke elektrifiseres, blir den samlede støyreduksjonen mye mindre enn tallene ovenfor antyder.
Tross alt burde forskning i og utvikling av støysvake bildekk og veidekker være en gavepakke for regjeringspartiene, og særlig Frp, som jo har Samferdselsdepartementet. Med disse produktene kan jo veitrafikkstøyen – som plager nærmere 1,5 mill. mennesker i Norge – reduseres så det monner uten at en behøver å støte bilistene på mansjettene. Mer om PERSUADE .

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan