Støy og universell utforming i ny Norsk Standard
Støy og universell utforming i ny Norsk Standard
Oppdatert :09 mai 2012

Mange synes det er hyggelig å møte kolleger til lunsj i kantina. Andre plages av støyen i slike rom. Det samme gjelder restauranter, foajeer, skolelandskap. For noen er støyen bare sjenerende, men mange hørselshemmede opplever problemer med å høre hva som blir sagt pga. støy og etterklang. Nå kommer det nye standarder. Mange sliter med lydforholdene, både på arbeidsplasser og i offentlige arenaer utendørs. Det viste en undersøkelse som Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) gjorde på vegne av Standard Norge i 2011. Resultatene fra undersøkelsen er brukt i arbeidet med ny standard for lydforhold i bygninger, NS 8175. Denne kommer i ny utgave før sommeren 2012.

      Den nye standarden er knyttet til Byggteknisk forskrift (TEK2010) via veiledning til forskriften, som henviser til NS 8175 for oppfyllelse av forskriftens lydkrav. Standarden inneholder bl.a. nye akustiske kriterier til byggverk for publikum og arbeidsbygninger. På grunn av kravene til universell utforming er det tatt med romakustiske kriterier for å redusere støy og etterklang. Det er også angitt hvilke typer rom og arealer som trenger lydanlegg eller andre tekniske hjelpemidler, slik som teleslynge og IR/FM­anlegg. Standarden er et viktig hjelpemiddel for bl.a. kommuner, planleggere, arkitekter, utbyggere, byggherrer og entreprenører.

     Mange synes det er hyggelig å møte kolleger til lunsj i kantina. Andre plages av støyen i slike rom. Det samme gjelder restauranter, foajeer, skolelandskap. For noen er støyen bare sjenerende, men mange hørselshemmede opplever problemer med å høre hva som blir sagt pga. støy og etterklang. Nå kommer det nye standarder. Mange sliter med lydforholdene, både på arbeidsplasser og i offentlige arenaer utendørs. Det viste en undersøkelse som Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) gjorde på vegne av Standard Norge i 2011. Resultatene fra undersøkelsen er brukt i arbeidet med ny standard for lydforhold i bygninger, NS 8175. Denne kommer i ny utgave før sommeren 2012. Standarden er knyttet til Byggteknisk forskrift (TEK2010) via veiledning til forskriften, som henviser til NS 8175 for oppfyllelse av forskriftens lydkrav. Standarden inneholder bl.a. nye akustiske kriterier til byggverk for publikum og arbeidsbygninger. På grunn av kravene til universell utforming er det tatt med romakustiske kriterier for å redusere støy og etterklang. Det er også angitt hvilke typer rom og arealer som trenger lydanlegg eller andre tekniske hjelpemidler, slik som teleslynge og IR/FM­anlegg. Standarden er et viktig hjelpemiddel for bl.a. kommuner, planleggere, arkitekter, utbyggere, byggherrer og entreprenører. Mer

       Støy vanskeliggjør universell utforming også i støyende kollektivtransportmidler, f.eks. tordentrikkene i Oslo. Den gjør det nemlig vanskeligere for hørselshemmede å høre hva som sies i høyttalerne. Til gjengjeld kan vi glede oss til NSB den 7. mai kan sette inn de første av sine nye Flirt-tog. Disse er ikke bare en ren lise for støyplagede lokførere – de tilhører antagelig det mest støysvake jernbanemateriell som er laget hittil.

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan