Støy i barnehager og jakten på etterklangen
Støy i barnehager og jakten på etterklangen
Oppdatert :23 nov 2012

Det er ikke barnas lydnivå som er støyproblemet i barnehagen, sier akustikk-konsulent Yvet Martin. Mer presist: Lydnivået er ikke årsaken til støyproblemet, men et resultat av for mye etterklang – og at hjernen vår ikke er tilpasset et liv med støy og susing fra trafikk, vifter osv. Men hun mener det vil hjelpe å bruke tilpassede lydabsorberende materialer, at disse slett ikke er dyrere enn vanlige materialer – og at det også er håp for eksisterende bygg.

I naturen betyr lave frekvenser torden, jordskjelv eller rovdyr. Fare. Foto Master Sgt. Jeremy Lock, USAF/Wikimedia Commons.

Hjernen hører fare

– Flate vegger og tak behandler ikke lyd slik vår hjerne er utviklet til å tolke den. Vi omgir oss med lave frekvenser som hjernen tolker som fare. Suset fra ventilatoren, duren fra trafikk og den evige lyden fra alle våre maskinelle hjelpemidler. Lyder vi ikke er bevisste på, men som ørene fanger opp og som blir tolket av urhjernen som fare. Så sender den ut stress-signaler slik at vi kan flykte eller kjempe, men det trenger vi jo ikke. Dermed setter det seg i kroppen og vi kommer hjem med hodepine og stive ledd og muskler, forklarer den svenske akustikkeren.Hun mener det er en stor del av grunnen til høyrøstede barn og voksne i barnehagen. Det evige stresset det er å bli badet i slike lave frekvenser gjør at vi hever stemmen og snakker øverst i halsen, også for å overdøve støy. Stresset kan også komme til utløp i form av aggresjon hos barn.– I naturen betyr lave frekvenser torden, jordskjelv eller rovdyr. Fare. Nå kan vi ikke gå tilbake til et liv utendørs, men vi kan tilpasse rommene vi tilbringer dagen i. Og for små barn er dette ekstra viktig. Stress hos små barn følger dem videre i livet på en helt annen måte enn hos oss voksne, sier Martin.

Hele artikkelen på barnehage.no.

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan