Også lavfrekvent støy kan skade hørselen
Hvis du kjører fort med åpne bilvinduer på en motorvei, utsettes du for lavfrekvent støy som ligner på den brukt i dette forsøket, og som medførr risiko for høselsskader. Foto Wkimedia Commons.
Lavfrekvente lyder (basstoner) kan gi forandringer i øret, og risiko for permanente skader, viser en tysk undersøkelse. Forsøkspersonene ble utsatt for en meget sterk lyd som lignet på den dype, vibrerende buldringen når du kjører fort med åpent vindu på en motorvei. Mer.
21 frivillige forsøkspersoner med normal hørsel ble utsatt for et meget sterkt, 30 Hz-signal i 90 sekunder av gangen. 30 Hz tilsvarer den dype, vibrerende lyden du hører når du åpner vinduet på bilen om du kjører fort på en motorvei. Forskerne ved Ludwig-Maximilians-Universität München fant endringer i det indre øret i rundt tre minutter etter forsøket. De målte den spontane otoakustiske emisjon (SOAE), en meget svak lyd som et frisk øre sender ut. Denne oppfattes med en følsom mikrofon. I forbindelse med hørselstap eller forandringer i hørselen, er det kjent at denne endrer denne seg. Og i dette forsøket endret den seg midlertidig. Hele undersøkelsen. Når regelverket for bl.a. støy på arbeidsplassen også har grenseverdier for dBC (desibel-C), er det nettopp fordi også sterke basstoner kan skade hørselen.
Også nabostøy fra diskoteker og skjenkesteder domineres ofte av basstoner. Andre eksempler på lavfrekvent støy i dagliglivet er støy fra vindturbiner, varmepumper, ventilasjonsanlegg, store lastebil- og skipsmotorer - men denne støyen er gjerne langt svakere enn i dette forsøket; til gjengjeld er den mer langvarig.