InterNoise 2016: 900 nye forskningsrapporter om støy 
InterNoise 2016: 900 nye forskningsrapporter om støy 
Oppdatert :11 nov 2016
Skjermbilde 2016-11-01 19.35.37

 

900 forskningsrapporter om støy, utarbeidet av 2500 - 3000 av verdens beste støyforskere, ble presentert under verdenskonferansen InterNoise 2016 i Hamburg i august. Svært mange understreket helserisikoen ved støy.

Verdenskonferansen InterNoise 2016 hadde temaet «Towards a Quiter Future» som en overbygning til årets viktigste møte om støy. Ca 5000 forskere, fagfolk, samfunnsplanleggere og ledere møttes i Hamburg i august for å legge frem og diskutere mulighetene for en stillere fremtid. Programmet hadde 30 hovedtema, utparsellert på 120 undertema, og belyst i ca 920 foredrag i 15 parallelle sesjoner i løpet av fire hektiske dager. Bare temaet Helse og støy ble presentert ved 58 nye forskningsarbeider, og pulveriserte enhver tvil om at støy må tas på alvor av politikere, samfunnsplanleggere og -utbyggere, og rådgiverne.

Alle som deltok på konferansen fikk en minnepinne med alle forskningsammendragene, og dermed en mulighet til å sette seg inn i de presentasjonene man ikke rakk å få med seg. Et verdifullt tilskudd til fagbiblioteket til alle dem som har et ansvar for støy.   

Konferansen var grundig forberedt av en organisasjon som tellet mer enn 220 ledende akustikere. I den intrnasjonale rådgivingskomiteen fant vi blant annet en norsk nestor, seniorforsker Truls Gjestland ved NTNU. Bernhard Berry, UK, en av utrederne bak den viktige rapporten til det engelske miljødepartementet - Noise Pollution - Economic Analysis (avgitt 9.4.2013), var også et prominent medlem av rådgivningskomiteen.(Vi har henvist til rapporten Noise Pollution - Economic Analysis i våre høringsuttalelser til statsbudsjettet 2017.

Skjermbilde 2016-11-01 19.27.30

    Professor Wolfgang Kropp, Chalmers, Gøteborg, var leder av programkomiteen og en av konferansens tre hovedledere. Vi kjenner ham blant annet fra at han i 2015 så tydelig sa fra at det i Sverige dør flere som følge av trafikkstøy enn i trafikkulykker.

   Konferansen gav spesiell honnør til regjeringen i Sveits som har finansiert omfattende og viktig forskning om støy i samfunnet. ( Noe å vurdere for Solvik-Olsen, Helgesen, Høie og Sanner? Vi er vel ikke helt i forkant av støyproblemene her i landet heller?)

Noen av temaene

Fra den omfattende menyen nevnes temaer som aktv støykontroll, bygningsakustkk, vibrasjonsakustikk, industristøy, akustikk og psykologi, ultralyd, infralyd, diskusjon om grenseverdiene bør omfatte et større frekvensspekter, lydplanlegging, uban sound, tog-bil- og flystøy, veistøy - asfalt, betong, bildekk, arkitektur og akustikk …etc.   

Nye støyretningslinjer fra WHO

WHO forbereder skjerpede krav til støy i en kommende revisjon av sine europeiske guidelines. Dette arbeidet ble presentert i fire forskjellige foredrag. Dette var tilrettelagt av Marie Eve Heroux, WHO European Centre for Environment and Health, Bonn, og Stephen Stansfeld, Wolfson Institute of Preventive Medicine, Queen Mary University of London, London.

Marie Eve Heroux holdt det innledende foredraget i denne sesjonen. Du kan laste ned forskningssammendraget som ble presentert

000386 200,86 kB

Årets konferanse var den 45. i rekken. Stafettpinnen har nå gått videre til Hong Kong som står som arrangør neste år.  

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan