Er barneskrik støy?
Er barneskrik støy?
Oppdatert :30 april 2014
skrik-baby

Støy? Foto Dave Buchwald/Wikimedia Commons

Det er omdiskutert i hvilken grad skrik og andre ytringer fra små lydkilder er å betrakte som støy. I Norsk forening mot støy har vi fått flere naboklager på støy fra barnehager, trampoliner osv. Andre ganger har slike saker havnet i retten, med vekslende resultater. Og mange (40 % ifølge en meningsmåling) ønsker barnefrie fly eller barnefrie soner i flyene. NRK Østlandssendingen meldte nylig om en bussjåfør som nektet å kjøre videre fordi det var så mye bråk. Den skyldige var bare ti måneder gammel. Da foreldrene påpekte at det var lettere sagt enn gjort å hindre en baby i å gråte, fikk de lov å sitte på til Ullevål hvor de skulle på et legebesøk. I Bjugn nektet en prest å døpe to små fordi de gråt for mye.

Ikke støtte fra høyere hold

I Ruters transportvedtekter, som er godkjent av Samferdselsdepartementet, står det bl.a. at reisende som sjenerer andre, kan settes av på et stoppested underveis. Men bussjåføren får lite støtte hos Samferdselsdepartementet, Byrådet, Forbrukerrådet og Ruter. De presiserer at utkastelsesparagfaren mest er beregnet på voksne folk som ikke kan oppføre seg som folk. Som eksempel på voksenstøy nevnes utagerende mobilbruk.

Heller ikke presten dikk støtte fra høyere hold: Prost Brita Hardeberg i Fosen prosti tar avstand fra denne formen for prestegjering. Hun sier at barnegråt er veldig alminnelig, og at alle skal føle seg velkommen i kirken.

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan