Derfor trenger vi stillhet
Derfor trenger vi stillhet
Oppdatert :18 sep 2017
stillhet

Også store musikere og talere bruker stillhet til å fremføre sitt budskap. Foto til venstre Pål Jensen; til høyre Getty Images; midten Wikimedia Commons.

Hverdagen vår er full av lyder*. Det er på tide å lytte til stillheten, mener Olga Lehmann, forsker ved Institutt for psykologi på NTNU i Trondheim. Hun er opptatt av verdien som ligger i stillhet.

     Du merker det kanskje ikke selv. Likevel er lydene rundt deg hele tiden, og for mange av oss blir det stadig flere av dem. Noen er blitt så avhengige av lyd at de må sette på radioen eller tv-en som støykilde i bakgrunnen, bare for å unngå å bli konfrontert med stillheten. Og for egen del vil vi legge til at du må gå langt for å finne stillheten hvis du bor i nærheten av en stor støykilde som en motorvei, en flyplass eller et anleggsområde.

     Beethoven og Bach brukte stillhet som en retorisk strategi når de komponerte – likeså to så ulike politiske talere som Barack Obama og Adolf Hitler. Alle fire har gjort et sterkt inntrykk på mange. Og inntrykket ble forsterket gjennom stillheten. Obama brukte stillheten på en mesterlig måte. Han våget å ta lange pauser når han snakket. Derfor la lytterne så godt merke til det han sa, mener Olga Lehmann. Hun vil at vi gjerne skal være mer stille. Hun vil ha mer stillhet både i klasserommet og på jobben. Kanskje også under samtaler mellom terapeuten og pasienten, sier hun til forskning.no

*Og ikke minst ulyder, mener nå vi.

Mer om stillhet.

Om kunstpausens kunst

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan