Kjøp av egen bolig er for svært mange den største investeringen de gjør i livet. Trass i at mange undersøkelser viser at støyforholdene ved egen bolig er en av de viktigste faktorene for å trives, er det likevel mange som ikke undersøker godt nok støysituasjonen når de skal velge drømmeboligen. Det er ikke alltid lett å utbedre støysvakheter, det er bedre å være føre var så man unngår å få et støyproblem med på kjøpet. Støyforeningen får mange spørsmål om slike problemer. Derfor legger vi ut 10 støyråd til boligkjøpere.
10 råd om støy til deg som skal kjøpe bolig
10 råd om støy til deg som skal kjøpe bolig
- Sjekk beliggenheten i forhold til utendørs støykilde - trafikk på vei el. bane, virksomheter i nabolaget - fabrikk, treningssenter, kjøpesenter, restaurant/bar/musikkpub, skoler, barnehager og lekeplass/ballbinge, motorsportsbane, skytebane, vifter fra ventilasjon og varme/kjøleanlegg, transformatoranlegg, parkeringspass.
- Sjekk med kommunen om det er støykart/prognosekart/støyvarselskart for området og sett deg inn i hva prognosene kan komme til å bety for deg og miljøet rundt din bolig.
- Bruk ørene under visning, og få gjerne med deg en fagperson. Ved visning på søndag el. andre stille dager, bør du være oppmerksom på at det vanligvis er forskjell på støy fra hverdag til helligdag.
- Lær deg naboforholdene i ditt potensielle nye nabolag. Snakk gjerne med naboer allerede før du kjøper.
- Sett deg inn i hva som er reguleringen for resten av området. Om du kjøper bolig på prosjektstadiet, så finn ut hva som er den planlagte utbygging i resten av området. Den kan være negativ for støymiljøet rundt din bolig.
- Be selger/megler om informasjon om støysituasjonen - trinnlyd, lyd fra heis, utgangsdør, avtrekksvifter, ventilasjon, varmepumpe.
- Under visning: Be om at tekniske installasjoner (ventilasjon/varmepumpe, vifter, garasjeporter etc) demonstreres på full kapasitet. Vær oppmerksom på at om du kjøper bolig i et område med forskjellige byggehøyde, risikerer du å få støyende tekniske installasjoner på taket til nabobygget rett utenfor vinduet/ verandaen din.
- Ved åpen kjøkkenløsning, be om å få støydokumentasjon for oppvaskmaskin, kjøleskap og fryser.
- Kjøper du bolig i et sameie, med næringsvirksomhet i første etasje og leiligheter i etasjene over, bør du være oppmerksom på støyrisikoen som kan følge ved bruksendring (f.eks kan lokalet til bokhandelen bli overtatt av en musikkpub). Sjekk om vedtektene vil ta vare på dine interesser.
- Sjekk om boligsameiet/borettslaget har tydelige kvalitetskrav om støy i vedtekter eller ordensregler ved oppussing, ikke minst med klare miljøkrav i oppussingsperioder og tydelig krav som forhindrer at støyisolasjon (ikke minst trinnlydsisolasjon) ikke forringes som følge av oppussing. Finn ut om det er planer om utskifting av vinduer. Sjekk også reglene for dyrehold.