Nyheter
Støy i barnehage – varsel om tvangsmulkt
Oppdatert : 06 mars 2014

Hareid kommune er varslet av Arbeidstilsynet om tvangsmulkt på 500 kr/døgn inntil kommunen leverer en risikoanalyse for sine arbeidstakere i forbindelse støy i barnehage. De som arbeider i barnehager til hører en yrkesgruppe som er blant de mest støyeksponerte. Allerede oktober fikk kommunen pålegg om en risikoanalyse.

Stillle stund i barnehagen

En ettertraktet stille stund i barnehagen. Foto: Wikimedia Commons

Hørselsskader koster milliarder
Oppdatert : 04 mars 2014

Hørselsskader koster dansk arbeidsliv anslagsvis 2,7 milliarder kr. De koster neppe mindre i Norge, med omtrent samme antall arbeidstagere og gjennomgående høyere lønninger. Og hertil kommer kostnadene i helsevesenet. Undersøkelsen tyder også på et samsvar mellom hørselstap og diabetes og fedme. Mer

hør3

Hvasadusadu? At hørselstap koster milliarder.

Diamantbor = mindre støy
Oppdatert : 20 feb 2014

Må en bore i betong for å rehabilietere et sykehus, bør pasientene flyttes ut – eller en må bore med sordin. Så også ved Nordlandssykehuset i Bodø. Det engasjerte Truls Gjestland og Anders Homb på Sintef for å finne ut hvordan en kunne bore med minst mulig støy. De to utforsket at et slagbor gav 85 dBA i naborommet – et støynivå på grensen til det hørselsskadelige. En behøver ikke være medisiner eller akustikkekspert for å skjønne at det er sykt mye på et sykehus. Et bor med diamant på tuppen gav derimot bare 60 dBA, som omtrent tilsvarer en vanlig samtale. Forskjellen skyldes at mens slagboret slår, så gnager diamantboret seg gjennom betongen. Mer.

slagbor

Slagbor gir for mye støy på et sykehus; et diamantbor støyer langt mindre. Ill. Wikimedia Commons

Støyforeningen en vaktbikkje og pådriver for en mer ambisiøs støypolitikk
Oppdatert : 18 feb 2014

Mange av landets innbyggere opplever daglig støyplager. I en rapport har WHO stadfestet at støy er helseskadelig. Norsk forening mot støy har vært en aktiv og inspirerende samarbeidspartner, og en iherdig vaktbikkje som minner alle instanser om hvor viktig støyarbeidet er. Slik er foreningen en pådriver for etatenes arbeid med støy og for strengere forskrifter på støyområdet, skrev tidligere samferdselsminister Marit Arnstad i en hilsen til foreningens 50 års jubileum. 

Marit Arnstad red

Gå videre for å lese mer og laste ned festskriftet.

Sverige: Flere barn utsettes for støy
Oppdatert : 10 feb 2014

Fra 2003 til 2011 økte antall støyplagede barn i Sverige. Det gjelder både veitrafikkstøy og støy i skoler og barnehager. Økningen i veitrafikkstøy tilskrives økningen i biltrafikk og at flere har flyttet til støyutsatte steder. Akustiker Mikael Ögren mener at støyen i barnehager og skoler først og fremst kan reduseres med mindre avdelinger og mindre klasser. Rapporten Barns miljö och hälsa i Västra Götaland 2013 

barnx

Mindre stillhet for svenske barn? Iallfall utsettes flere små svensker for støy. Foto fra rapporten.

Delhis lydlandskrap
Oppdatert : 04 feb 2014

Delhi har visstnok 7 mill. biler, flere enn i de øvrige tre av Indias største biler tilsammen. Like mange bilhorn. Som brukes. Og ikke minst ofte mer støyende enn de bilhornene vi er vant til. Overfor BBCs utskremte kunne en tut-tut-selger stolt presentere et horn som kunne gi 118 dB (desibel). Han (selgeren) sa at folk simpelt hen ikke flyttet seg hvis en brukte et mindre støyende horn. Mer.

bilkaos-delhi

Delhi: Mange biler, og mange bilhorn. Ill. BBC

Gardermoen: Mindre støy
Oppdatert : 03 feb 2014

Nei, ikke mindre flystøy, men mer dempet lyd og mindre skinger i valsen fra høyttalerne på Gardermoen, også kalt OSL. De ansatte må jo dagen lang – og ofte natten med – høre på beskjeder av typen «herr Hansen og fru Larsen må innfinne seg i gaten siden avgangen er i ferd med å lukkes». Ventende passasjerer sjeneres også – de fleste beskjeder til herr Hansen og/eller fru Larsen er jo ikke beregnet på dem. Og siden flytrafikken stadig øker, forkynnes formodentlig tilsvarende flere beskjeder om at avgangen er i ferd med å lukkes eller tilsvarende.

fly-osl

Mindre skinger i valsen fra høyttalerne på OSL, også kalt ENGM. Foto Wikimedia Commons

New York, New York: Høretelefoner kan gi hørselstap
Oppdatert : 31 jan 2014

23 % av newyorkerne i alderen 18–44 – nærmere ¼ – oppgir å ha hørselsproblemer I form av svekket hørsel og/eller tinnitus. Disse 23 prosentene er storforbrukere av høretelefoner med høy lydstyrke – minst fire timer daglig fem dager i uken. Samlet svarer 16 % av newyorkerne at de har hørselsproblemer. Mer.

mp3

Vil du kose deg med denne, bør det gjøres med sordin.

Ill. Wikimedia Commons.

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan