Veiledende støymåling med mus
Oppdatert :01 april 2015
mus

Ny hjelper for å kalibrere støymåleren. Foto Wikimedia Commons

Støyforeningens rådgiver Pål Jensen har begynt å ta med mus ved sine veiledende støymålinger. Ikke en datamus, men en lys levende smågnager. Denne brukes til å kalibrere støymåleren, for det har vist seg at 0 dBA (desibel-A) tilsvarer lyden fra en mus som tisser på et trekkpapir, målt 1 m borte.

Iiris Turunen-Rindel, akustiker i Standard Norge og medlem av foreningens sakkyndige råd, sier i en kommentar at bruk av mus ikke er hjemlet i Norsk Standard NS 8174-2:2007, Akustikk - Måling av lydtrykknivå fra veitrafikk - Del 2: Forenklet metode. Men hun legger samtidig til at det er helt greit å bruke mus til kalibrering så lenge kravene i standarden følges – og at mus er søte.