Også støy på arbeidsplassen gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer
Også støy på arbeidsplassen gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer
Oppdatert :07 jan 2016
hjerte

At trafikkstøy gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer, har vært kjent i noen år. Støy på arbeidsplassen kan ha samme virkning.

Ill. Francesco Pona/Wkimedia Commons

At trafikkstøy gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer, har vært kjent i noen år. I en nylig gjennomført systematisk, kritisk litteraturgjennomgang har forskere ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) funnet belegg for at også arbeidsrelatert støyeksponering gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Litteraturen viste at støyeksponering gav størst risiko for å utvikle høyt blodtrykk, men forhøyet risiko kunne også påvises for andre hjerte- og karsykdommer samt dødelighet grunnet støyrelatert hjertesykdom. Støy på arbeidsplassen ble også tatt opp på NRK 7. januar, hvor rådgiver Pål Jensen medvirket på vegne av Norsk forening mot støy.

– Koblingen arbeidsliv og helse må få en større plass ved forebygging av sykdommer, sier generalsekretær Tommy Skar i LHL Hjerneslag i en pressemelding.
Han påpeker at støy kan føre til økt stress og høyere blodtrykk, og at STAMIs litteraturgjennomgang er nok en bekreftelse på at et godt arbeidsmiljø kan bidra til å forebygge hjerneslag.
Mer 

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan