Musikkfestivaler: NRK-kjendis advarer mot høy lyd
Musikkfestivaler: NRK-kjendis advarer mot høy lyd
Oppdatert :19 juni 2015

Festivalsommeren står for døren, musikkarrangement over hele landet står i kø. NRK Østlandssendingen skriver i en reportasje at øresus, pip og propper i ørene er vanlige reaksjoner etter at man har vært på festival eller konsert. I lengden kan det gi hørselsskader, så man bør ta sine forholdsregler, sier programleder Ruben Gran i P3. Reportasjen er spekket med tips både til arrangører, vertskommuner - og ikke minst det unge festivalpublikummet.

rockkonsert

Les hele NRK-reportasjen på denne linken

Programleder Ruben Gran er i den rette alderen, kjendis og kul, og blir kanskje bedre hørt av ungdom som er trette av voksnes formaninger. Om statusen gjør at hans advarsel bedre når frem til de unge - da har han også gitt mange bekymrede foreldre en hjelpende hånd med sin advarsel. 

Les hele NRK-reportasjen på denne linken

1 milliard unge i faresonen for hørselsskader

Det er all grunn til å være bekymret.  I vinter kom en rapport fra Verdens helseorganisasjon - WHO. Den advarte om at mer enn én milliard unge mennesker (!) står i fare for å skade hørselen permanent, fordi de hører på for høy musikk. Undersøkelsen viser at blant mennesker i alderen 12 til 35 år, risikerer omtrent halvparten hørselsskader på grunn av høy musikk, enten på konsert eller via øretelefoner koblet til smarttelefoner eller andre musikkavspillere. Les WHO-rapporten.

For høy lyd kan på sikt skade hørselen permanent. Vanlige skader er hørseltap eller øresus (tinnitus). 

Risikabelt å arbeide i bransjen 

WHO anbefaler et maksnivå på 85 desibel (dB)  på en arbeidsplass i maks åtte timer per dag. Nattklubber, barer og konsertarenaer er steder hvor lyden fort blir for høy. Når musikken 100 desibel, kan det være fare på ferde. 15 minutter med så høy lyd kan gi permanent skade på hørselen.

Musikere får hørselsskader

En rekke musikerne som The Whos Pete Townshend og Neil Young har fått hørselsskader etter et liv på scenen. Gutta i Kaizers Orchestra sliter alle med øresus (tinnitus), det samme gjør Kim Ljung fra Seigmen.

Men det er ikke bare live-musikk som kan skade hørselen.

Svært mange unge (og eldre) går rundt med musikk på ørene hele tiden. Dette kan være skadelig for hørselen på lang sikt.

Honnør til Norsk Rockforbund

Norsk forening mot støy har med bekymring fulgt med i støyrisikoen i både i musikkbransjen og i tilknytning til det stadig økende mediekonsumet blant unge. For et par år siden ble det innført et EU-regelverk som satte maksgrenser for lydnivå på bærbare musikkavspillere. Vi kunne ønske en mer aktiv forbrukerinformasjon fra elektronikkbransjen om helserisikoen ved uhemmet bruk av deres produkter. På de annen side har vi sett positive og ansvarlige initiativ fra etablerte, organiserte konsertarrangører. Blant annet arrangørorganisasjonen Norsk Rockforbund har bidratt til positive tiltak for å ta vare på publikums hørsel. Blant annet for å ha delt ut 100 000 ørepropper til sitt publikum, og aktiv deltakelse i musikkbransjens eget musikkbevissthetsprosjekt Grenser for lyd. For dette fikk organisasjonen æresprisen Årets Støydemper 2013. Se link.  

http://www.stoyforeningen.no/Nyheter/Norsk-Rockforbund-fikk-stoeydemperprisen-2013

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan