Jotunheimen nasjonalpark: Forsvaret anmeldt for ulovlig lavflyging
Jotunheimen nasjonalpark: Forsvaret anmeldt for ulovlig lavflyging
Oppdatert :02 nov 2016
Skjermbilde 2016-11-01 06.13.09

Illustrasjonsfoto(Lockheed/Forsvaret) . Flere ganger i sommer brøt forsvaret forbudet mot lavflyvning over Jotunheimen nasjonalpark. I slutten av august en gang med fire fly samtidig. Saken er anmeldt.  

Jotunheimen nasjonalpark er en naturperle som oppsøkes av mange. Undersøkelser viser at 9 av 10 nordmenn legger vekt på muligheten til å oppsøke stillhet når de drar ut i naturen. For å sikre dette har nasjonalparken en forskrift som klart setter grenser for lavflyging over naturparken. Forskriften er romslig i forhold til forsvarets behov - i 9 1/2 av årets måneder er det lov med lavflyging (under 300 m bakkeklaring). Men ikke mellom 1. juli og15. september. Da er lavflyging forbudt  av hensyn til fugler og dyr og de titusenvis av fjellvandrere som søker fjellets og sjelens ro. Dette forbudet ble brutt flere ganger av jagerfly denne sommeren, verst var det den 17. august da fire jagerfly boltret seg mellom ffjeltoppene.

Derfor er forsvaret anmeldt for brudd på § 6 i loven om motorferdsel i utmark, og for brudd å nasjonalparkforskriften.

 Norsk forening mot støy er en landsdekkende miljøorganisasjon hvis formål er å opplyse om,  forebygge og bekjempe støyplage i det norske samfunn. Formålsparagraf 2 i foreningens vedtekter fastslår at «Foreningen skal bidra til å redusere og forebygge støybelastning og støyplager i Norge, for derved å sikre en bedre livskvalitet. Dette skal blant annet skje gjennom å opplyse og veilede om støyproblemer i samfunnet, og arbeide for å redusere disse.»

    Mange av våre medlemmer påpasselige med å orientere oss om negative støyhendelser, og vi   fikk flere henvendelser i forbindelse med dette alvorlig bruddet på forskrift for Jotunheimen nasjonalpark i uke 33. Derfor ble saken innkaget til Nasjonalparkstyret for Jotunhemen og Utladalen, med oppfordring til at saken ble anmeldt, etterforsket og gitt adekvate reaksjoner.  Styret behandlet saken i sitt første møte i september og sluten seg til at saken skulle politianmeldes. Anmeldelse er levert Lom lensmannskontor. 

      En av våre medlemmer skriver om hendelsen den 17. august:

« I dag, onsdag 17.8 hadde vi et fantastisk vær i Jotunheimen med sol fra skyfri himmel. Ca. kl 10.30 kom først to jagerfly meget lågt nordfra, altså innenfra nasjonalparken, passerte i meget låg høgde over Besseggenområdet i nasjonalparken og dreide så skarpt østover langs Gjende like ovenfor Gjendesheim før de forsvant. Like etterpå kom to nye jagerfly som fulgte omtrent samme rute. 

Flyene fløy derfor meget lågt innenfor vernegrensene for nasjonalparken. Nesten 40 000 mennesker går ruten over Besseggen hvert år. Stien er noen steder meget smal, bratt og nær høye stup. Klatreetappen på selve eggen er krevende. Har man noe høydeskrekk i tillegg vil jetflyenes ankomst kunne virke både skremmende, distraherende og ubehagelig - Ikke minst for barn og unge.

En menneskelig svikt, eller teknisk svikt på et fly under overflygningen kunne derfor fått katastrofale følger for langt flere enn piloten. "

Lov om motorferdsel i utmark 

Forskrift om Jotunheimen Nasjonalpark

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan