Anbefaler ikke kontorlandskap
Anbefaler ikke kontorlandskap
Oppdatert :24 aug 2015
stollek2

Stollek. Foto CourtlyHades296/Wikimedia Commons

Telenor er en ledende norsk markedsfører av clean desk-ideologien, en form for musikalske stoler hvor de ansatte sirkulerer med sine bærbare PC-er og setter seg der det passer seg når det passer seg å sette seg. Telenor-sjef Baksaas skal ha hevdet at den åpne kontorløsningen til Telenor er en av hovedårsakene til at Telenor har tatt steget fra å være en traust monopolist til å bli et verdensledende telekomselskap med over 150 millioner mobilabonnenter. Den telenorske stolleken fører iallfall til at en sparer plass, for en viss andel av arbeidsstokken er alltid fraværende.

     Arbeidsstokken blir desto mer fraværende i åpne kontorlandskap, skal vi tro en dansk undersøkelse av 2043 arbeidstagere: Sykefraværet økte med 62 % – selv etter justeringer for ulikheter i type arbeid og andre faktorer som kunne spille inn (Sickness absence associated with shared and open-plan offices - national cross sectional questionnaire survey, Scandinavian journal of work, environment and health, 2011).

Forskning viser nokså entydig at åpne kontorlandskap har mest negative effekter. Det skyldes ikke minst støyen. Morten P. Smørdal, advokat og managing partner i BA-HR, som innførte åpent landskap uten stollek, mener riktignok det ble for stille fordi folk tok for mye hensyn.

     En omfattende oppsummering av 49 undersøkelser (The effect of office concepts on worker health and performance: a systematic review of the literature, Ergonomics, 2005) konkluderte at det å arbeide i åpne kontorlandskap typisk reduserer privatliv og jobbfornøydhet, øker mental belastning og forverrer relasjonen mellom medarbeidere. Åpne kontorlandskap med egne stillerom kom noe bedre ut, men ikke like bra som cellekontorene.

Lenker:
http://jobbsmartere.no/2014/12/apne-kontorlandskap-best-bedriften-er-ikke-nodvendigvis-best-den-ansatte/#.VdX8n_ntmko
http://www.cw.no/artikkel/karriere/sitte-celle-apent-kontorlandskap

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan