Årets støyfrie dag 2019 - onsdag 24. april
Årets støyfrie dag 2019 - onsdag 24. april
Oppdatert :24 april 2019
Skjermbilde 2019-04-24 08.45.50

     Støyfri dag (International Noise Awareness Day) er en spesiell dag dedikert for å markere bevissthet og forståelse for støy, og hva dette betyr for helse, velvære og livskvalitet for befolkningen. Det er en dag for hver enkelt av oss til å føle på lydmiljøet rundt oss, og hvordan vi vil ha det.

    Dagen ble innstiftet av Center for Hearing and Communication for å fremme kunnskap og internasjonal om beydningen av å ta vare på og utvikle gode lydomgivelser. Dagen skal skape økt bevissthet om den negative spiralen som det moderne samfunnet er inne i og motivasjon for målrettet innsats for å dempe de mest dominerende støykildene og samfunnsutviklingen som fører til stadig fler støyplagete. En utvikling som leder til redusert livskvalitet, en rekke alvorlige sykdommer og i siste instans prematur død.

-  Støyfri dag har vært arrangert siden 1996, og arrangeres alltid den siste onsdagen i april. I år er 24. gang støyfri dag markeres i Norge.

Norsk forening mot støy markerer dagen i Oslo med en byvandring med støymåler, og en ambulerende informasjonsstand. 

Der kan du

-  sjekke kvaliteten på støyappen som du har lastet ned på din mobiltelefon.

-  få informasjon om aktuelle støygrenser som vi må rette oss etter i forhold til våre egne omgivelser.

  • få informasjon om støykart over Oslo.
  •  få informasjon om Norsk forening mot støy og hva foreningen kan gjøre.

Lydvanding i Oslo 

I perioden 25-28. mai vil det bli arrangert lydvandringer i Oslo guidet av en internasjonalt anerkjent ekspert som vil forklare hvordan lydbildet i deler av byer blir formet av det offentlige rommets utforming, arkitekturløsninger, materialbruk, støykilder og andre lydformende særtrekk i omgivelsene. Påmelding på denne nettsiden: http://urbanidentity.info/lydenibyen/ 

   Internasjonalt er dagen flere steder markert med lydvandringer i lokalmiljøer for å åpne opp ørene for lydmiljøene som omgir oss og kjenne på opplevlsen av gode og dårlige lydomgivelser. Det er utviklet er flere lydapper som kan lastes som man kan bruke til lydmålinger, med lokalisering, slik at man kan lage sine egne private stsøykart med gode lydomgivelser som man vil besøke, og dårlige som man vil unngå. Du kan laste ned din egen app til dette.

    I New York blir det arrangert en egen lydvandring langs maratontraseen, der delfakerne vil dokumentere og kartlegge lyden på restauranter langs ruten. I USA har det blitt et aktuelt tema at lydnivået på mange spisesteder er for høyt.

Filmer

Flere filmer har de siste årene vært lanert i forbindelse med støytemaet, gå til linkene

https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=VM3zQlt5EHI 

https://euracoustics.org/INAD2017/    

(filmen er nederst på nettsiden)

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan