Nyheter
– KrF lar Regjeringen fortsette å bygge motorvei i høyt tempo.
Oppdatert : 29 nov 2018
trailere2

Manglende støtte til godstransporten på jernbanen gjør at veiene fylles med stadig flere av disse. Foto Pål Jensen

   

Forliket mellom regjeringen og KrF om statsbudsjettet har ikke imponert den frivillige organisasjonen For Jernbane (FJ). Den mener at de ikke gjør noe for å styrke kollektivtransporten eller gods på jernbane. FJ savner et miljøtilskudd til godstransport på bane, og styrket vedlikehold av både bane og vei. Midlene kunne godt vært omprioritert fra den storstilte motorveibyggingen, mener FJ.

     For egen del tilføyer vi at når de stadig tyngre trailerne og andre tungbiler utgjør 10–12 % og enda mer av trafikken på de store fjernveiene, forårsaker de opp mot halvparten av støyen, kanskje mer. Etter Nordisk beregningsmetode for veitrafikkstøy støyer én tung bil like mye som syv lette, men de største trailerne støyer antagelig enda mer.

Gunnar Oslandsbotn, råner: De som plages av høy musikk, kan flytte fra sentrum
Oppdatert : 26 nov 2018
boomcar

Politiet i Ørsta har bøtelagt rekordmange unge menn i høst fordi de har spilt så høy musikk i bilene at naboene ikke får sove. Rånerne ber naboene bosette seg andre steder. Ordfører Stein Aam (Sp.), selv gammel råner, har lite til overs for volumet som dagens rånare bruker. Hovedvernombud for pilotene i Widerøe vedgår at rånerne gjør at det kan være vanskelig å få nok søvn når de overnatter på hotellet i Ørsta, bare et steinkast fra hovedveien gjennom sentrum. De støyplagede tør ikke stå frem med navn overfor NRK. De frykter represalier. Rånerne selv bedyrer at de ikke bruker slike metoder.
     Mer

Trafikk på italiensk: 120 innbyggere – 58.568 overtredelser på to uker
Oppdatert : 26 nov 2018
fotoboks-it

Kameraer med telleverk har vist seg effektive for å få ned hastigheten (og dermed også støyen)

Kameraer med telleverk har vist seg effektive for å få ned hastigheten (og dermed også støyen). Det liguriska småstedet Acquetico, med 120 innbyggere, har åpenbart bruk for slik redskap. På to uker registrerte fotoboksen 58 568 overtredelser på to uker. Rekorden, 135 km/t, ble registrert kl. 16.19 på ettermiddagen. Veien har vært populær blant bilister som vil unngå bompenger, fotobokser og fartshumper. Kanskje ikke fullt så populær når bøtene begynner å trille inn?

     Mer

Elektrisk Harley i 2019?
Oppdatert : 08 nov 2018
el-mc-hd

En el-Harley sies å komme i produksjon fra 2019. Foto HD.

Støygevinsten ved elektrifisering er langt større for motorsykler enn for personbiler. Hittil har vi riktignok knapt sett en el-MC i trafikken, men på MC-messen EICMA i Milano var det mange av dem. Harley-Davidson utstilte sin LiveWire. Den sies å komme i produksjon fra 2019, fem år etter at den fantes som konsept-MC. Vekt, rekkevidede og andre spesifikasjoner var ikke oppgitt. Curtiss Motorcycles stilte ut en konsept-MC, som skal kunne gå fra null til 100 (egenrlig 97, dvs. 60 mph) på 2,1 konseptsekunder.

     I tillegg til disse mer høykirkelige doningene fantes scootere og mopeder, både med og uten konsept-.
Mer om messen 
Mer om el-HD

Forbud mot nattflyvning ­– med måte
Oppdatert : 31 okt 2018
flyradar2

De fleste flyplasser har forbud mot nattflyving, eller i det minste begrensninger. Skjermbildet viser flyaktiviteten onsdag 31. oktober kl. 0631. Ifølge det vanlige støyregelverket varer natten fra kl 2300 til kl. 0700, men, Avinor har innsnevret natten til kl. 0000–0630. Flyene støyer mest ved avgang, og de aller fleste flyene på bildet må ha lettet tidligere på natten.

Delfinsamtaler forstyrres av støy
Oppdatert : 30 okt 2018
tumler

 

Også tumlere plages av støy og må forenkle kommunikasjonen. Foto Wikimedia Commons.

Delfiner kan kommunisere over store avstander, da lyden i vann forplanter seg langt av gårde. Men det samme gjelder støy, og de plages mer og mer av støyen fra den stadig økende skipstrafikken. Det har tvunget delfinene til å forenkle kommunikasjonen, kanskje på lignende vis som praten på et diskotek begrenser seg til at gjestene skriker enstavelsesord til hverandre. Forskere ved University of Maryland har påvist denne forenklingen ved å studere tumlere i Nord-Atlanteren.

Mer

Støyvern langs riksvei: Langsomt, men med en naturkrafts uimotståelighet
Oppdatert : 27 okt 2018
snegle2

Godbiter fra Samferdselsdepartementets budsjettforslag:

«Statens vegvesen har beregnet at om lag 13 000 personer som bor ved riksvei, har innendørs støy over 38 dB…I tillegg til støykrav i forurensningsforskriften er det et nasjonalt mål å redusere antall personer som er utsatt for støy over 38 dB innendørs. I 2017 var Statens vegvesens mål å gjøre tiltak for 103 personer, men fordi noen tiltak er forsinket ble resultatet 94 personer.»

     Til orientering: Fysisk er 38 dBA innendørs som gjennomsnitt rundt ti ganger så mye som Norsk Standard NS 8175 Lydforhold i bygninger – lydklassifisering av bygninger – tillater i nye boliger.

Oslo: Mer 30 gir mindre støy
Oppdatert : 27 okt 2018

 

30-strømsv

Strømsveien gjennom Vålerenga har allerede 30, men men mange holder høyere fart. Intelligent fartsstyring hadde vært det ideelle. Foto Pål Jensen.

 

Oslo bør ha 30 km/t som standard fartsgrense, mener samferdsel- og miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Nå har også allerede mange 30-soner i boligstrøk, men standarden i tettbyge strøk er 50 km/t, så andre fartsgrenser må skiltes særskilt. Ikke alle gater og veier får 30. Oslo har ikke myndighet over riksveiene, og også noen kommunale hovedveier vil beholde dagens fartsgrense. Men mer 30 blir det hvis forslaget blir gjennomført. Støymessig har en fartsreduksjon fra 50 til 30 km/t samme virkning som å fjerne minst 30 % av biltrafikken – mindre for tungtransport enn for personbiler. Uten fartsdempere eller streknings-ATK (fotobokser som måler gjennomsnittsfart) blir reduksjonen ofte mindre fordi fartsgrensen ikke blir overholdt.

Mer

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan