Nyheter
Oslo og Omland Friluftsråd mot støy
Oppdatert : 03 sep 2013

I sin uttalelse om Oslos handlingsplan mot støy sier Oslo og Omland Friluftsråd (OOF) bl.a.: «Vi ønsker generelt å uttrykke vår støtte til arbeidet for mindre støy i byen, ettersom da dette er med på å gi en bedre livskvalitet for folk. Spesielt gjelder dette for vår del de ”stille områdene”.» OOF legger også vekt på betydningen av å sikre og opparbeide snarveier for fotgjengere.

oof

Ill. Oslo og Omland Friluftsråd

Slik kan du klage på støy
Oppdatert : 02 sep 2013

I Oslo er et skjema for støyklager bare et par museklikk unna, forutsatt at du vet hvor du skal muse og klikke. Skjemaet finner du naturligvis her. Under Kategori velger du Miljø. renovasjon og avfall, og under Velg tema velger du så Støy (klage).

støy-oslo-skjerma2
Barnehagestøy >80 dBA
Oppdatert : 30 aug 2013

Gjennomsnittlig barnehagestøy oversteg 80 dBA, viste ca. 750 målinger ved 146 barnehager. Tiltaksgrensen er på 70 dBA. En måling ved barnehagen Brumlemann(!) viste et gjennomsnitt på 83 dBA under avnytelse av lunsjen. Samme sted forekom også en del brumling blant de voksne, for i pausen - med 5 voksne og 0 barn - kom gjennomsnittet opp i 81,2 dBA. Støymålingene har vært en viktig motivasjon for å gjøre noe med støyplagene. Alt dette fremgår av informasjon fra Private Barnehagers Landsforbund.

barneh-pbl
Aktuelle handlingsplaner mot støy
Oppdatert : 29 aug 2013

Oslo kommune har lagt ut sin reviderte handlingsplan mot støy til høring (se bildet). Kommunene Trondheim, Bergen, Asker, Bærum, Sarpsborg, Fredrikstad, Stavanger m.fl. ( de såkalte END 2 - kommuner) er blant dem som har lagt frem sine handlingsplaner mot støy til politisk behandling. Felles for alle disse handlingsplanene - som blant annet baserer seg på omfattende støykartlegging - er at veitrafikkstøyen er den massive hovedkilden til støyplagete mennesker i kommunene. Dette er enhver privatbilist, yrkessjåfør og transportør er medansvarlig for.

Oslo hp mot støy utdrag forside 260

Bildet er hentet fra forsiden på Oslos reviderte handlingsplan mot støy. Den er i disse dager på høring. En rekke andre større byer har også sine handlingsplaner mot støy til behandling nå. Benytt anledningen til å påvirke.

Støy på 150 desibel i bildekket
Oppdatert : 29 aug 2013

Bildekk som ruller på veien støyer. Også støyen inne i dekket er gjenstand for forsking for å få finne måter å redusere denne på. Det er målt over 150 desibel på innsiden av dekket, og lyden forplanter seg både til kupeen og til omgivelsene. Som vanlig er bilindustrien mest opptatt av komforten for bilisten. Det er en drivkraft for arbeidet med å redusere støyen inne i dekkene. Biproduktet er heldigvis en positiv støyreduksjon også for de flere hundre millioner menneskene som bor i veienes omgivelser, de som også blir plaget av trafikkstøy.

Bildetekst: TCM- tyre cavity microphones – er avanserte støymålere som monteres på felgen, inne i dekket, og kan fremskaffe langt bedre kunnskap og analyser av hva som forårsaker det ekstreme støynivået inne i dekkene under kjøring. Foto: Bay Systems

Mikrofon inne i dekket 260
Med støy skal støy fordrives
Oppdatert : 28 aug 2013

Ålerudmyra-skytebanen ved Kroer i Ås har søkt om å bygge opptil 20 m høye støyvoller rundt banen, noe som krever tilkjøring av ca. 450 000 m³ lett forurenset masse. Naboer føler seg overkjørt fordi dette vil medføre både store inngrep i landskapet, anleggstrafikk gjennom flere år, og forurensninger fra massene.

Løvenskioldbanen: Et essensielt støyproblem for 2000 beboere og turgåere
Oppdatert : 23 aug 2013

Det bygges flere boliger i området rundt Løvenskioldbanen, og Folkeaksjonen mot skytestøy advarer om at flere kommer til å klage hvis kommunen ikke gjør noe.
– Dette er et essensielt treningsanlegg for politi og militæret, svarer Arild Groven, eier av Løvenskioldbanen.
Mer.

skyt-henri

Ill.: Henri Meyer/Wikimedia Commons

Ny medarbeider i Støyforeningen
Oppdatert : 20 aug 2013
steven2

Steven Gelch er ansatt i Norsk forening mot støy fra 19. august og ut året. Han har tidligere fartstid i bl.a. Oslos bymiljøetat. Foto Pål Jensen.

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan