Klimadepartementet drøfter ikke hvorvidt forslaget om å tillate fornøyelseskjøring med snøscooter er i samsvar med Grunnloven paragraf 112 i sin proposisjon. Departementet nevner faktisk ikke den nye grunnlovsbestemmelsen overhodet. Dette skriver juristen Anine Kierulf og Johan Gudbrand Fliflet, masterstudent i rettsvitenskap, i Aftenposten.
Trikkestøyen er redusert med 90 % på 30 år - for normale trikker. Men enkelte trikker er unormale. Foto Trond Strandsberg/Wkimedia Commons
Én 30 år gammel trikk støyer like mye som ti nye. Normalt. Enkelte trikker er meget unormale. Fra Oslos nyeste eksemplarer av arten måte vi opptil 95 dBA på 7½ m hold i Schweigaards gate, ved en fart på ca. 40 km/t. Trekker vi fra 2 dBA pga. refleksjoner fra motstående bygning, sitter vi igjen med 92 dBA. Ved 60 km/t er støyen antagelig ca. 95 dBA. Verband Deutscher Verkehrsunternehmen (VDV, forbundet for tyske trafikkselskaper) anbefaler 79 dBA under slike forhold. Forskjellen på 16 dBA tilsvarer at én tordentrikk støyer minst like mye som 40 trikker som følger VDVs anbefalinger.
«Løvenskiold mener at en beliggenhet innenfor Marka og tett på en befolkning like stor som Lillehammer og Hamar tilsammen umulig kan være en riktig beliggenhet for et nasjonalanlegg for skyting for framtiden.» Ill. Wikimedia Commons.
Allerede i august sa Løvenskiold-Vækerø AS blankt nei til at Skytterforbundet skulle få etablere 15 m høye støyvoller på deres grunn. Nå fastslår Bærum kommune at det ikke er aktuelt å gå videre med reguleringsforslaget før Skytterforbundet har kommet til enighet med grunneieren. Avslaget er begrunnet bl.a. med at «Løvenskiold mener at en beliggenhet innenfor Marka og tett på en befolkning like stor som Lillehammer og Hamar tilsammen umulig kan være en riktig beliggenhet for et nasjonalanlegg for skyting for framtiden.»
Mer.
Klubber som Sandnes Ulf er pålagt å låse målene etter kl. 21 for å unngå at målstrevet gir nabostøy sent på kvelden og natten. Foto Wikimedia Commons.
Fylkesmannen i Troms opphevet vedtaket fra kommuneoverlegen i Tromsø om å forby bruk av Skarpmarka kunstgressbane etter kl. 21. Det har utløst reaksjon fra nabo Rune Hennig, som også er overlege ved nevrokirurgisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge. I et brev til fylkeslege Svein Steinert, som har behandlet saken for fylkesmannen, kommer han med skarp kritikk av fylkesmannens avgjørelse. Han er urolig for at mangel på søvn og hvile som følge av bråk fra fotballbanen kan gå ut over arbeidet hans ved sykehuset. Fylkesmannens avgjørelse opprettholder praksisen med fotballspilling alle dager til kl. 23, også i helger. Dette innebærer skrik og impulsstøy gjennom spark, slag og dommerfløyter – hver kveld, langt over hva en forbinder med vanlig ro og orden. Han viser til at klubber bl.a, på Vestlandet, som Sandnes Ulf, er pålagt å låse målene etter kl. 21 så det ikke oppstår uorganisert aktivitet etter at banen skal være stengt.
Fylkesmannen sier at klager på nattestøy må rettes til politiet. Tromsøs politivedtekter pålegger nattero på offentlig sted kl. 23–06.
Helsedirektoratets veileder for støyvurdering ved etablering av nærmiljøanklegg sier bl.a.:
«Regulering av åpningstider bør ha særlig fokus på å forhindre at støy fra nærmiljøanlegget blir dominerende til tider hvor det ellers er liten
støybelastning i det aktuelle området (kvelder, helger).»
Mer.
Ned med kinolyden, ellers… Fra Diktatoren
- Er det publikum som skal tilpasse seg Molde kino? Eller kinoen som skal tilpasse seg brukerne? spør Elin Rønnekleiv, leder HLF Molde. I et leserbrev tar forbundet til motmæle mot kinosjefen etter flere innlegg om for høy kinolyd i Romsdals Budstikke. Kinosjefen sier han følger internasjonale standarder. Derfor vi HLF løfte dette til et nasjonalt nivå, og øke kompetansen rundt hørselskader hos de som produserer lyd. Mer.
Heller ikke Aftenposten ønsker mer av dette.
På lederplass skriver avisen:
«Regjeringen forslår å tillate mer fornøyelseskjøring med snøscooter. Forslaget er dårlig forberedt, lite gjennomtenkt, og vi håper det blir nedstemt i Stortinget. Loven om motorferdsel i utmark kom i 1977. Den var et svar på at flertallet av våre folkevalgte så at antall kjøretøyer, og bruken av dem, allerede den gang var i ferd med å bli et problem i form av støy, belastning på og redusert trivsel i naturen.» Mer.
Folk flest ønsker ikke mer av dette
I sitt ønske om mer snøscooterkjør er regjeringen på kollisjonskurs med folk flest, og også med sine egne velgere. Selv blant Frp-velgerne er 48 % mot og bare 32 % for, mens 20 % ikke har tatt standpunkt. For Høyre er fordelingen 51–30–19. Opposisjonspartiene har fra 0 til 23 % for. Ap har 71–16–12.
18. november ble Bjørvikakonferansen «Bylykke» arrangert. Konferansen tok for seg hva som gir "bylykke" og bylivskvaliteter, og så også nærmere på den allestedsværende urbanismens muligheter, potensielle konflikter og dilemmaer. Rådgiver Steven Gersh i Norsk forening mot støy holdt et innlegg om hvilke støykonflikter som kan oppstå, og som byutviklerne bør ta høyde for å løse allerede på planleggingsstadiet. Ca. 140 deltok.