Vi trenger flere medlemmer...
Oppdatert : 12 nov 2014

...bli med å verve et medlem hver!

Og hvis du er medlem, kan vi tilby en hurtigsvarpremie hvis du fornyer for 2015 innen 30. november.

Vil ha kinolyden ned
Oppdatert : 27 nov 2014
diktatorer

Ned med kinolyden, ellers… Fra Diktatoren
- Er det publikum som skal tilpasse seg Molde kino? Eller kinoen som skal tilpasse seg brukerne? spør Elin Rønnekleiv, leder HLF Molde. I et leserbrev tar forbundet til motmæle mot kinosjefen etter flere innlegg om for høy kinolyd i Romsdals Budstikke. Kinosjefen sier han følger internasjonale standarder. Derfor vi HLF løfte dette til et nasjonalt nivå, og øke kompetansen rundt hørselskader hos de som produserer lyd. Mer.

Elbilparken nærmer seg grensen for momsfritak
Oppdatert : 26 nov 2014
elbil-nissan

Nissan er blant de store elbilmakerne.

Norge har verdensrekord i elbiler, og elbilparken nærmer seg de 50 000 som kan være grensen for å fjerne dagens fordeler som momsfritak og gratis bompasseringer. Det siste året har elbilparken fra 16 465 til 37 392, og Christina Bu i Norsk Elbilforening regner med at 50 000 blir passert ved påsketider 2015.
foreningens nettsider foregår en frisk debatt om elbilenes fordeler og ulemper.

Aftenposten: Nei til snøscooter-liberalisering
Oppdatert : 24 nov 2014
snøsc5

Heller ikke Aftenposten ønsker mer av dette.

På lederplass skriver avisen:

«Regjeringen forslår å tillate mer fornøyelseskjøring med snøscooter. Forslaget er dårlig forberedt, lite gjennomtenkt, og vi håper det blir nedstemt i Stortinget. Loven om motorferdsel i utmark kom i 1977. Den var et svar på at flertallet av våre folkevalgte så at antall kjøretøyer, og bruken av dem, allerede den gang var i ferd med å bli et problem i form av støy, belastning på og redusert trivsel i naturen.» Mer.

Nederland: Sykkelvei med solceller
Oppdatert : 20 nov 2014
sykl-solar-road

Solcellesykkelveiarbeid. Ill. SolarRoad.
Nederlenderne bygger det de mener er verdens første sykkelvei med solceller. Strømmen planlegges brukt til gatebelysning, husholdninger – og lading av elbiler. Solcellene ligger på den ene siden av veien. De er dekket av 1 cm tykt glass, med en ru overflate for å unngå utglidninger for syklistene. Foreløpig er prisen høy, $3,7 (ca. 23 mill. kr) for 100 m, men meterprisen antas å gå ned etter hvert. Mer.

Lydøvelser i klasserommet
Oppdatert : 19 nov 2014
lydøv

Ill. Musik/Teatermuseet i Stockholm.
Vi har to fantastiske instrumenter på hver side av hodet, og Musik/Teatermuseet i Stockholm har et forslag til øvelser i å bruke dem. De er beregnet på klasserommet – men kanskje de kan brukes også i barnehagen eller i bursdagsselskaper? Mer om hvordan du kan lære barna å bruke ørene til mer enn å øke varmetapet under ørkenvandring.*

*Det er alvorlig ment. Når ørkendyr ofte har store ører, er det også for å øke varmetapet.

Folk flest ønsker ikke mer snøscooterkjør
Oppdatert : 18 nov 2014
snøsc5

Folk flest ønsker ikke mer av dette

I sitt ønske om mer snøscooterkjør er regjeringen på kollisjonskurs med folk flest, og også med sine egne velgere. Selv blant Frp-velgerne er 48 % mot og bare 32 % for, mens 20 % ikke har tatt standpunkt. For Høyre er fordelingen 51–30–19. Opposisjonspartiene har fra 0 til 23 % for. Ap har 71–16–12.

Kilde: Norsk Friluftsliv.

Konferansen «Bylykke» – om urbanisme, bylivskvaliteter og .....støy
Oppdatert : 19 nov 2014

18. november ble Bjørvikakonferansen «Bylykke» arrangert. Konferansen tok for seg hva som gir "bylykke" og bylivskvaliteter, og så også nærmere på den allestedsværende urbanismens muligheter, potensielle konflikter og dilemmaer. Rådgiver Steven Gersh i Norsk forening mot støy holdt et innlegg om hvilke støykonflikter som kan oppstå, og som byutviklerne bør ta høyde for å løse allerede på planleggingsstadiet. Ca. 140 deltok.