Rekord for mobilitetsuken: 2424 byer fra 51 land
Oppdatert : 29 sep 2016
bilfridag-sykl

Mange av byene hadde også bilfri dag.

Den europeiske mobilitetsulen 16.–22. september hadde rekordoppslutning. Flest hadde Østerrike med 525, Spania 451, Ungarn 214. 33 norske byer deltok. I motsetning til fotballandslaget slo vi tyskerne og hviterusserne, som hadde henholdsvis 28 og 18*. Og selv om mobilitetsuken varte bare en uke, har Paris gjort veien på høyre Seinebredd fra Tuileriene til Bastillen bilfri.

Om mobilitetsuken

Om Paris

*De skrev 19, men har oppført Minsk to ganger.
Støy på arbeidsplassen
Oppdatert : 15 sep 2016

.

støy-arbxt
Vegdirektøren: Parker bilen, lev lenger!*
Oppdatert : 14 sep 2016
mob-vegdir

Hvis hele Norges befolkning blir aktive, vil den potensielle velferdsgevinsten bli på 239 milliarder kr i året ifølge Helsedirektoratets beregninger.

Hvordan bidra til et bedre samfunn? La bilen stå og reis smart! Ikke bare for din egen velferd, men også som en innsats for samfunnet. Helsedirektoratet har beregnet at dersom hele befolkningen i Norge blir aktive, vil den potensielle velferdsgevinsten bli på 239 milliarder norske kroner i året. Det skriver vegdirektør Terje Moe Gustavsen. For egen del tilføyer vi at du dermed også kanskje bidrar til mindre trafikkstøy.

*Kanskje du blir en ny Wade Mainer (bluegrassartisten som i 2008 hadde en konsertopptreden på sin 101-årsdag. Han ble 104).
Elektrisk mellomtungvekter
Oppdatert : 15 sep 2016
elbil-tung-asko

Dagligvaregrossisten ASKO har kjøpt sin første elektriske distribusjonsbil. Støygevinsten ved elektrifisering er større for tungbiler enn for lette biler.

Ill. ASKO.

Ifølge en pressemelding kan den ta inntil 8 tonn nyttelast og har en rekkevidde på ca. 200 km. Batteriene veier to tonn. Den vil lades når den er innom rampen på lageret og er fulladet på fem timer. Bilen er av merket EMOSS og er bygget i Nederland. Den skal brukes i Osolo-området. ASKO planlegger å sette ytterligere to lignende biler i drift Erfaringene i testperioden vil danne beslutningsgrunnlag for en større innfasing av elektriske distribusjonsbiler. Enova har støttet investeringen med 2,25 mill. kr.
     Vi i Norsk forening mot støy har ikke hørt eller sett denne vognen, men støygevinsten ved elektrifisering er større for tunge kjøretøy enn for personbiler.

Nei til åpent landskap, «clean desk» og stollek
Oppdatert : 14 sep 2016
kontorl-stollek3

NTL-medlemmer i Utenriksdepartementet ønsker ikke kontorlandskap, «clean desk», «free seating» eller stollek i det nye regjeringskvartalet.

NTL-medlemmer i Utenriksdepartementet er blant de mange som ikke trives i åpent kontorlandskap. De sier nei til åpent kontorlandskap, clean desk og underkapasitet på arbeidsstasjoner i det nye regjeringskvartalet, viser en undersøkelse NTL UD har gjort. «Clean desk» kalles også «free seating», eller på godt norsk stollek.
Mer.

Og hvis du har råd til å kjøpe abonnement på Dagens Næringsliv.

Årets mobilitetsuke:
Oppdatert : 13 sep 2016

I byen uten bilen

mob16

Kunsten å lukeparkere – gjerne for godt. Etter ill. fra Bypakke Nedre Glomma.

Fredag 16. september begynner årets europeiske mobilitetsuke, med tema I byen uten bilen.
Les mer!

I anledningen uken er vi også såpass storsinnet at vi ettergir NRK Østfold når de tar litt hardt i ved å skrive at over 2000 kommuner over hele Norge deltar for å få flere til å reise miljøvennlig.

Eksempler:

Ålesund

Nedre Glomma (Fredriksarp-metropolen)

Mange tvilsomme støydeklarasjoner
Oppdatert : 12 sep 2016
støy-vinkel2

Hvor lenge kan du vinkelslipe uten å risikere hørselstap? Foto Pål Jensen

Støydeklarasjonene som følger med en maskin er ofte tvilsomme. En europeisk undersøkelse av over 1500 slike deklarasjoner viste at 80 % var feilaktige og ikke gav nødvendig informasjon. Undersøkelsen ble fremlagt på Buy Quiet-symposiet i Hamburg 25. august. Mange leverandører oppgir ikke støy fra reelle feltmålinger. En måling av støy fra en vinkelsliper som skjærer i luft har således liten interesse for folk flest. Forskjellene mellom reelle feltmålinger og hva leverandøren oppgir kan være opp til 15 db. I tillegg oppgis gjerne frittfeltverdier, og innendørsarbeider vil gi mer støy pga. refleksjoner.

Her finner du støydata for en del håndholdt utstyr, samt en kalkulator for hvor lenge du kan brukes utstyret uten å risikere hørselstap (husk tillegg for refleksjoner ved f.eks. innendørs arbeider!)

Protest mot nye vannscooterregler
Oppdatert : 12 sep 2016
vannsc-protest

Protestaksjon mot nye vannscooterregler. Fra Sandefjord og Opplands Turistforening Erik Bryn Tvedt (f.v.), Kristin Fredheim, fylkeskoordinator i Forum for natur og friluftsliv, og Øyvind Johnsen, leder i Forum for natur og friluftsliv. (Foto: Kurt André Høyessen/Sandefjords Blad )

Mer enn 50 kajakker, robåter og små seilbåter samlet seg nylig i Vestfold for å markere motstand mot en ny forskrift, som kan føre til at vannscootere sidestilles med båter. De ikke-motoriserte «myke» trafikantene på sjøen frykter flere ulykker – dersom vannscootere skal følge samme regler som båter, blir det i praksis fritt fram til å kjøre overalt.

– Dersom forslaget vedtas, går regjeringen på tvers av sine egne mål i Friluftslivsmeldingen. Den påpeker at motorisert ferdsel som vannscooterkjøring allerede i dag utgjør en sikkerhetsrisiko for de som padler, seiler, ror eller bader, sier Erling Lae, styreleder i Norsk Friluftsliv, tidligere fylkesmann i Vestfold, og tidl. 2. nestleder i Høyre og byrådsleder i Oslo.

NRKs dekning av markeringen.

Annen tvilsom vannscooterkjøring.

Mer