Kommunene har kommet kort i det systematiske folkehelsearbeidet
Oppdatert : 30 juni 2015
folkehelse

Fire bidragsytere til folkehelsen: Naturverner og friluftsmann Nils Faarlund, akustiker Iiris Turunen-Rindel i Norsk Standard, advokat Jan Arhaug, Norges ledende ekspert på støyjuss – og konsernoverlege i NSB Ørn Terje Foss. Foto Pål Jensen.

Norske kommuner har i varierende grad etablert et systematisk folkehelsearbeid etter at Folkehelseloven i 2011 erstattet Kommunehelsetjenesteloven. Det viser Riksrevisjonens undersøkelse av det offentlige folkehelsearbeidet. – Kommunene mener det er krevende å få god oversikt over folkehelseutfordringene og hvilke tiltak som virker. Det er viktig å styrke systematikken i arbeidet for å kunne møte de store folkehelseutfordringene, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.
Mer.

Ruter: Prøveprosjekt med elbusser
Oppdatert : 30 juni 2015
elbuss-ebusco

Ruter skynder seg langsomt, men med en naturkrafts uimotståelighet. Deres første elbusser kan dukke opp allerede neste år. Bussen på bildet dukket opp i 2013. Foto Pål Jensen

Ruter sier at innen 2025 skal 60 % av bussene være elektriske. De første kan dukke opp allerede neste år, som del av et prøveprosjekt, I en del andre byer har de for lengst dukket opp, til dels i betydelig antall, og ikke bare som prøveprosjekter. Det gjelder både de 330 byene som har trolleybusser – og et voksende antall byer med batteribusser.

trolleyb-bergen

Denne finnes i Bergen. Ikke i Ruters Fossilfri 2020. Foto Alasdair McLellan/Wikimedia Commons.

Årsberetning og regnskap godkjent
Oppdatert : 29 juni 2015
årsb-bilde

Årsberetningen med revidert regnskap ble godkjent

Det ekstraordinære årsmøtet i Norsk forening mot støy, avholdt 25. juni, godkjente årsberetningen og revidert regnskap, med en tilføyelse om at en del av kontingentinntektene – kr 100 000 – skulle flyttes fra 2014 til 2015 fordi denne andelen av kontingentinntektene for 2015 ble innbetalt sent i 2014.

Last ned årsberetningen:

Støymåleren til reparasjon og kalibrering
Oppdatert : 29 juni 2015
støym

Ikke tilgjengelig i øyeblikket

Vår Klasse-1-støymåler er inntil videre ikke tilgjengelig da den er til reparasjon og kalibrering ved Norsonics lab utenfor Liertoppen. Vi beklager dette på det sterkeste. Vår Klasse-2-måler er ofte ledig på dagen, eller iallfall med kort ventetid. Den kan brukes ved målinger av støy over ca. 36 dBA.

Munken holder oss med selskap
Oppdatert : 20 juni 2015
munken

Munken. Foto Pål Jensen

Vi i Norsk forening mot støy holder til i Oslo Hospital, en av Norges eldste bygninger utenom kirker. Og vi har selskap med en munk fra ca. 700 f.Sp. (Før Spøkelseskladden), så ingen tør å støye hos oss!

Bilkonsern øker slagkraften til Støypatruljen!
Oppdatert : 19 juni 2015

Hvert år mottar Norsk forening mot støy 1000 - 1200 henvendelser fra støyplagete. Mye er forespørsler om informasjon, men i en del tilfeller drar vi ut, måler støyen og sikrer dokumentasjon. Den gir grunnlag for å ta støyplagen videre til neste instans - enten det er overfor støyeier, en kommunal eller statlig instans eller som grunnlag for videre oppfølging i rettsapparatet. Denne bistanden er i dagligtale omtalt som «Støypatruljen». Nå øker Bertel O. Steen slagkraften i dette servicetilbudet ved å stille en ferdigdekorert  el-varebil til disposisjon for Støypatruljen.

-  Dette gir økt transportkapasitet og effektivitet for Støypatruljen i dens arbeid med å hjelpe alle støyplagete som henvender seg til oss. Det er vi veldig glade for, sier generalsekretær Ulf Winther i Norsk forening mot støy.

Støypatruljebil Peugeot og Knut Fageraas

Salgssjef Knut Fageraas hos Bertel O. Steen/Peugeot Norge, overrekker Støyforeningen nøklene til en ferdigdekorert Peugeot Partner El-varebil. Bilen gir sterk økning i foreningens kapasitet til å yte støyplagete en service og foreta veiledende støymålinger.

Musikkfestivaler: NRK-kjendis advarer mot høy lyd
Oppdatert : 19 juni 2015

Festivalsommeren står for døren, musikkarrangement over hele landet står i kø. NRK Østlandssendingen skriver i en reportasje at øresus, pip og propper i ørene er vanlige reaksjoner etter at man har vært på festival eller konsert. I lengden kan det gi hørselsskader, så man bør ta sine forholdsregler, sier programleder Ruben Gran i P3. Reportasjen er spekket med tips både til arrangører, vertskommuner - og ikke minst det unge festivalpublikummet.

rockkonsert

Les hele NRK-reportasjen på denne linken

Bellona krever landstrøm i Oslo
Oppdatert : 18 juni 2015
cruise-regal-princess

Cruiseskip som Regal Princess kan utnytte landstrøm, men får kontaktvansker fordi Oslo Havn mangler landstrømanlegg.
Ill. Bahnfrend/Wikimedia Commons.

Ifølge Bellona bruker cruiseskipene 30 tonn drivstoff hvert døgn når de ligger til kai. Det tilsvarer utslippene til 13 000 biler. Og dieselaggregatene er ikke lydløse. Nå kritiserer Bellona Oslo kommune for manglende satsing på landstrøm. Color Lines Kielferge har brukt landstrøm siden 2012. Også cruiseskipet Regal Princess har opplegg for å koble seg til landstrøm, men får kontaktvanskeligheter fordi Oslo Havn mangler landstrømanlegg der den ligger eller i noen av de andre tilløpene ved hovedstadens kaier.
Mer.