Nyheter
Post med elvarebil
Oppdatert : 19 okt 2016
elbil-post

Denne tassen vil romme mange brev og småpakker. Ill. Posten Norge.

Enova har gitt støtte til innkjøp av de to første store elvarebilene for utprøving i Norge. Bilene er produsert av Iveco og er de første serieproduserte elvarebilene i sin klasse. Allerede over nyttår skal bilene levere varer til bedrifter i Oslo sentrum – uten eksos, og med mindre støy i en bydel som er svært plaget av begge deler. Toppfarten er 70 km/t, mer enn nok i bystrøkene hvor bilene skal brukes – og rekkevidden oppgis til 280 km. Posten Norge har allerede 1200 elektriske biler, traller og mopeder.

Se også:

Posten: Stille som mus 

Ulf Winther: Satser på miljøvennlig transport, Støydemper'n 3/2011, s. 14-15.

Mer om elvarebilene.

Piggdekk med mindre innvendig støy
Oppdatert : 19 okt 2016
bil-sørpe-thon

Snart tid for dekkoperasjon. Foto Pål Jensen

Piggdekk gir mer støy enn piggfrie dekk, men Continentals ContiSilent-dekk er utviklet med tanke på å redusere innvendig støy mest mulig. Dekkoperatøren kan riktignok ikke love mindre utvendig støy. Støyen som dempes er nemlig ikke et resultat av dekkets kontakt med bakken, men skyldes vibrasjoner i luften inne i dekket. Innvendig dekkstøy sies å reduseres med inntil 9 dB. Hurra.

Mer.

Grønt skatteskifte: Skadelig tunnelsyn i miljøpolitikken
Oppdatert : 17 okt 2016

Det blir feil når politikerne bare fokuserer på klima når skattepolitikken skal rettes inn mot grønt skatteskift, sa Støyforeningen i høringsmøte på Stortinget med Finanskomiteen fredag 14.  oktober. Støyforeningen ønsker at avgiftspolitikken også rettes inn mot å begrense støyforurensing fra veitrafikk, som er kilde for 88,4 % av all utendørsstøy i Norge. Mens den er kilde til 19,1% av norske CO2 -utslipp. (SSB 2015).

Skjermbilde 2016-10-17 15.40.25

Grønt skatteskifte må være balansert og ta vare på insentivmuligheter for å redusere skadelig forurensing. Forslaget til statsbudsjett har ikke denne balansen. Blant annet er mulighetene til å redusere støy helt neglisjert, sier Støyforeningen. (Ill: wikimedia commons.)

Naboene til utested måtte ta skremt barnebarn med ned i kjellerstuen
Oppdatert : 04 okt 2016
hurum

Støyen fra skjenkesteder kan nå langt, særlig når betegnelsen utested tas bokstavelig. Foto Pål Jensen

Marit Halvorsen er nabo til utestedet Deera på Verdalsøra. Hun har forståelse for at det medfører noe støy å bo i sentrum, men sier at de Deera har utefester året rundt på Deera. Siden stedet tar utested bokstavelig, skaper det støy både fra festgjestene og musikken. Sist helg måtte de ty til kjellerstuen da hun hadde barnebarnet på besøk. Gutten ble skremt av alt bråket selv om vinduene var lukket på det vanlige soverommet.
Tillatte grenser fremgår av Helsedirektoratets veileder for musikkanlegg og helse. For en tid siden målte Ulf Winther og Pål Jensen fra Støyforeningen støy hos naboen til et annet skjenkested. På et soverom med lukket vindu ble det målt opp mot 1000 – tusen – ganger så mye lavfrekvent støy som tillatt, nemlig 76,6 mot 47 dBC målt som maksverdi (LCFmax).
Mer
Helsedirektoratets veileder for musikkanlegg og helse 

Vegvesenet: 500 000 er nok for erstatning etter E39-utvidelse
Oppdatert : 04 okt 2016

Gulating lagmannsrett: Over 3,2 mill.

e39-ksand

E39, her i Kristiansand. Foto Bjoertevdt/Wikimedia Commons.

Ingmund Leon og Marit Bjordal i Fitjar, Hordaland, har bodde mer enn 30 år i huset. Nå er en utvidet E39 med farttsgrense 80 km/t blitt nærmeste nabo. Derfor har de ønsket at Statens vegvesen (SVV) skal utløse hele eiendommen, men SVV har nektet. Deres advokat fremhever at Bjordal-familien fortsatt har utsyn over Langenuen, at garasjen er i behold og at avkjørselen til eiendommen er blitt mer trafikksikker.

     Etter anke til Gulating lagmannsrett mente ankedomstolen imidlertid at eiendommen har «mistet så mye av verdien for Bjordal» at Statens vegvesen må overta den. Hvis dommen blir rettskraftig, får familien i overkant av 3,2 mill. kr i gjenervervserstatning. SVVs advokat mislikte dommen: «Hvis denne boligen skulle innløses, vil en stor del av landets bolighus som ligger nær veier måtte innløses».

Mer.

Rekord for mobilitetsuken: 2424 byer fra 51 land
Oppdatert : 29 sep 2016
bilfridag-sykl

Mange av byene hadde også bilfri dag.

Den europeiske mobilitetsulen 16.–22. september hadde rekordoppslutning. Flest hadde Østerrike med 525, Spania 451, Ungarn 214. 33 norske byer deltok. I motsetning til fotballandslaget slo vi tyskerne og hviterusserne, som hadde henholdsvis 28 og 18*. Og selv om mobilitetsuken varte bare en uke, har Paris gjort veien på høyre Seinebredd fra Tuileriene til Bastillen bilfri.

Om mobilitetsuken 

Om Paris 

*De skrev 19, men har oppført Minsk to ganger.
Støy på arbeidsplassen
Oppdatert : 15 sep 2016

.

støy-arbxt
Vegdirektøren: Parker bilen, lev lenger!*
Oppdatert : 14 sep 2016
mob-vegdir

Hvis hele Norges befolkning blir aktive, vil den potensielle velferdsgevinsten bli på 239 milliarder kr i året ifølge Helsedirektoratets beregninger.

Hvordan bidra til et bedre samfunn? La bilen stå og reis smart! Ikke bare for din egen velferd, men også som en innsats for samfunnet. Helsedirektoratet har beregnet at dersom hele befolkningen i Norge blir aktive, vil den potensielle velferdsgevinsten bli på 239 milliarder norske kroner i året. Det skriver vegdirektør Terje Moe Gustavsen. For egen del tilføyer vi at du dermed også kanskje bidrar til mindre trafikkstøy.

*Kanskje du blir en ny Wade Mainer (bluegrassartisten som i 2008 hadde en konsertopptreden på sin 101-årsdag. Han ble 104).

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan